2020. szeptember 10., csütörtök

MI TÖRTÉNT AZ ELSŐ HÉTEN?

Megismerkedtünk röviden egymással, elmeséltük, ki , hogyan választotta kutyusát illetve annak fajtáját, ki kinti- ki benti kutya, kinek mennyi tapasztalata van a kutyatartásban-nevelésben. Összes kutyusunk családi kedvenc, néhányan kiállítási karriert is fontolgatnak J, és még az is  lehet, hogy egyesekből ügyes hobbi-sportkutya válik.


Az ismerkedés folytatásaként megcsináltuk néhány kölyöktesztek bizonyos elemeit, és közben megfigyeltük, hogy ki hogyan reagál az egyes megoldandó helyzetekre. Megfigyeltük a kutyusokat, mennyire kapcsolódnak Gazdijukhoz idegen helyen, mennyire önállóan fedezik azt fel. Hogyan viselkednek, ha egy szokatlan, furcsa szituációba (székre) helyezzük őket, ki dönt és cselekszik önállóan és azonnal, ki mérlegeli a lehetőségeket, és meddig várnak a cselekvéssel. Összességében azt láttuk, hogy magabiztos, döntésképes csapat jött össze J, bár vannak köztünk olyanok is, akik inkább alaposabban mérlegelik a lehetőségeket, és nem kapkodják el a döntést. Megnéztük, hogyan reagálnak a kutyusok, ha fejüket letakarjuk egy törülközővel – mennyire viselik el a váratlan érzékszervi zavart, milyen gyorsan cselekszenek ennek elhárítása érdekében.  A zsákmányoló ösztön fejlettségét is vizsgáltuk, egyben jó kis otthon elkészíthető játékötletet adva. Végül pedig megfigyeltük, hogy miként reagálnak a Kölykök nem túl intenzív vizuális és akusztikai ingerre (ernyő, pukkanó, és ropogó hanghatás). Összességében nemcsak, hogy jól szórakoztunk, de sok tanulságot gyűjtöttünk, és pár ponton bizony még akár meg is lepődtünk. Néhányan úgy értékelték, hogy Kutyusuk akár kissé túl önálló is, mások azt tűzhetik ki célul, hogy a döntések meghozatalában motiválják Kutyusukat, segítve ezzel egyre önállóbbá és magabiztosabbá válni.


Amint a kutyusok játékba lendültek, a Gazdik feltűnés nélkül eltűntek a garázsban, és vártuk, hogy a Kölykök egyszer csak majd elkezdik felkutatni Gazdijaikat. A helyzet az, hogy a Kölykök nagyszerűen eljátszottak egymással J, de persze azért (előbb)-utóbb csak elkezdték hiányolni a Gazdikat is. A gyorsan kialakult közösség ereje által azok a Kölykök is berohantak a garázsba, akiknek ez egyedül nemigen jutott volna eszükbe J

Ennek kapcsán megbeszéltünk egy póráz nélküli sétáltatáskor  bevethető cselt, mely a kötődést erősíti : néha-néha figyelmeztetés nélkül fussunk el az ellenkező irányba. Ezzel elérjük azt, hogy Kölykünk egyik szeme mindig rajtunk lesz, és remélhetőleg nem fog otthagyni bennünket a szaglászás vagy a felfedezés örömében. Fontos, hogy ezt még Kölyökként ki kell alakítanunk, minél később kezdünk bele, annál kevésbé lesz hatékony.

Alapvető elméleti témánk volt a behívás, azaz hogyan érhetjük el, hogy Kutyánk minden esetben (najó, az esetek nagy százalékában) boldogan és habozásmentesen hozzánk jöjjön, ha hívjuk. Kiderült, hogy ez nem is olyan egyszerű. A legfontosabb tudnivalókat a behívással kapcsolatosan ITT olvashatjátok (klikk). Természetesen a megbeszélteket a gyakorlatban is alkalmaztuk.

Szintén elméleti témaként beszéltünk arról, hogy mi a helyes viselkedés abban az esetben, ha kutyánk megriad valamitől.  Erről bővebben hamarosan külön blogbejegyzés készül.

Minden trükk és kutyás feladat alapvetése Kutyusunk figyelmének felvétele és megtartása, annak fejlesztése. Elkezdtük a figyelést kialakítani, és házi feladatként mindenki otthon gyakorolja a reggeli és az esti etetés előtt 3-3 falattal. Fontos, hogy a figyelmet különböző időtartamokig igyekezzetek megtartani, ne pedig folyamatosan növeljétek azt. Egy kicsit hosszabb figyelés után a következő falat érkezhet hamarabb, összességében az tesz jót, ha Kutyusunk nem tudja, mikor is érkezik a következő falat.



A figyelem felvételét és megtartását zavaró kutya jelenlétével is gyakoroltuk, illetve vizuális és akusztikai ingerhatás alatt is. Elmondhatjuk, hogy nagyon jól ment. Ez egy nagyon fontos, alapvető feladat, amit szinte minden alkalommal gyakorolni fogunk.

A kézkövetést egyszerű terpeszen áthaladós gyakorlattal kezdtük. Akiknek ez meglepően jól ment, otthon belekezdhetnek a nyolcas gyakorlásába, ahol is fontos elem a kézcsere középen, a két láb között. És ne felejtsük, hogy kézkövetéses gyakorlatoknál igyekezzünk mindig csak egyik kezünket használni, így Kutyánk jobban eligazodik.

A trükkök közül a pacsiadást is elkezdtük gyakorolni, szintén szép és látványos eredményekkel. Van olyan kolléga, aki ezen még gondolkozik egy kicsit, de biztos, hogy előbb-utóbb tőle is fogunk pacsit kapni J

Végül szokatlan, sokféle felületen kellett áthaladni a Kölyköknek Gazdijuk irányítása alatt lassan és figyelmesen. Karton, nejlon, csörgő rudak, raklapok, műanyag láda, egyensúlyozó párnák, magasabb rekesz és üres, zörgő pet-palackok képezték a pálya részeit. Természetesen szinte mindenkinek rejtett a pálya kihívást, ám türelemmel és fincsi jutalomfalatokkal, megfelelő ösztönzéssel és dicsérettel végül mindenki ügyesen végigcsinálta azt.

Összefoglalva azt mondhatjuk, hogy sok újdonságot láttunk-hallottunk az első héten, és máris sok sikerélményünk van. Nem is beszélve arról, hogy a Kölykök szuperül érezték magukat a játékkal telő szünetekben is, és a foglalkozások után már az autóban kidőltek, otthon pedig jó kutyák voltak a nap hátralevő részében – mert a fáradt kutya jó kutya J.

Jövő héten további izgalmakkal folytatjuk!

Pacsi!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Hogyan tanulnak a kutyák? - 5. rész

  Tanuláselmélet: hogyan használjuk helyesen a tréning során? Miután az előző 4 részben jó alapokat szereztünk a tanulás elméletével kapcs...