2020. szeptember 1., kedd

A Te kutyád melyik típusba tartozik? 2. rész

Birthe Thompson cikke alapján  /2018-júli 16. www.wissen-hund.de/
Bizony, a kutyák nem egyformák. Minél behatóbban foglakozik az ember velük, annál nagyobb csodálkozással tapasztalja, hogy mennyire nem. Ebben a cikkben az egyszerűség kedvéért két csoportba, úgy nevezett  A- és B- típusba soroljuk őket jellemző tulajdonságaik alapján.
Lássuk, mik a jellemzői az egyes típusoknak:
A B-típusú kutya: a Megfigyelő, a Gondolkodó
Hogyan viselkednek a B-típusú kutyák?
-         Az új helyzeteket mindig távolságtartással vagy akár szkeptikusan is kezelik. Soha nem kezdeményeznek, és rohannak a vakvilágba. Ehelyett ők megállnak, és megfelelő távolságból szemlélik az eseményeket.
-         Nem vesznek el például új típusú jutalomfalatot sem. Az új táplálékot először megvizsgálják, és ha evésre alkalmasnak bizonyul, akkor veszik el. A továbbiakban persze már mindig újabb vizsgálat nélkül.
-         A Megfigyelő típusú kutyák képesek órák hosszat az ablakban ülni és nézelődni, de nem riadóztatnak minden akció esetén. Inkább csak tanulmányozzák a történéseket.
-         Szívesen fekszenek, nézelődnek a birodalmuk felett, és őrzik azt a szemükkel. Ha idegen bukkan fel, szemükkel kísérik és figyelik. Amíg az A-típusú kutya azonnal riadót fúj, és odarohan, a B-Típusú kutya csak felkel, odamegy és figyel. Csak amikor a történést valóban veszélyesnek értékelik, fújnak riadót, de akkor aztán igazán! Sokszor a B-típusú kutyák jelzései értékesebbek mint az A-típusú riadók.
-         A B-típusú kutyák inkább befelé fordulók. Ha emberek lennének, introvertáltnak mondanánk őket.
Az A-típusú kutyákkal ellentétben a B-típus inkább reaktív módon viselkedik.
Az ismert esetekben például :
-         szól a csengő – hegyezi a fülét
-         egy fűcsomó mozog jobbról balra – alaposan megfigyeli
-         a tévében furcsa hang szól – hegyezi a fülét
-         egy kutya ugat a videófelvételen a mobiltelefonon – az orrát a kijelzőre teszi és vár, hogy mi fog történni.
-         Az A-típusú kutya, - ha emlékszünk,ahogy az első részben olvashattuk - ha idegen érkezik a birtokára vagy annak határára, azonnal reagál. Az ajtó nyílásakor eszementen rohan, de valójában nincs terve – de neki a támadás az első gondolata. A B-típusú kutya is kimegy, ha kinyitjuk az ajtót, de megáll a teraszon. Beleszagol a levegőbe, a talajra, keresi a nyomokat, és célratörően, határozottan halad afelé, amerre az orra vezérli.
-         Más kutyákkal való találkozáskor a B-típusú kutya teljesen másképpen reagál, mint az A-típusú. Ha egy kutya közelít, a Megfigyelő valószínűleg megáll és nézi, hogyan viselkedik a másik. Figyelmesen, de nem idegesen nézi a másik kutyát, és legtöbbször aztán nyugodtan továbbmegy, maximum odapillant a másikra, és annyi. Ritkán, de előrfordul, hogy a B-típusú kutya nemtetszését fejezi ki: csendesen odamorog vagy egy hangosat ugat.
Problémahelyzetben a B-típusú kutya láthatóan szisztematikusan gondolkodik. Mindent megnéz és megvizsgál, mintha mérlegelné a lehetőségeket. De amikor megszületik a döntés, akkor aztán ahhoz tartja magát a végsőkig.
Szociális interakciókban a B-típusú kutya mindig kivár, jellemzően nem cselekszik azonnal. Alaphangulatát a semleges és a barátságos közé lehet besorolni.
Ha most azt gondoljuk, hogy a B-típusú kutyát milyen egyszerű vezetni – hát nem, ez nem így van. A mérlegelés után ezek a kutyák annyira biztossá válnak saját döntésükben és igazukban, hogy nem egyszerű őket kilendíteni arról az útról, amelyre rátértek. Ígyhát a B-típusú kutyák esetében is oda kell figyelni.
Ha a B-típusú kutya stresszhelyzetbe kerül, elsősorban a cortizol-rendszere aktiválódik. Ez egy kis gátlást eredményez, vagyis a kutya lassabban reagál. Ha egy probléma vagy áttekinthetetlen szituáció adódik, a B-típusú kutya inaktívabbá válhat. Néhány kutya eztán úgy dönthet, hogy jobb, ha nem tesz semmit. A nem reagálás azonban nem hozhat eredményt, amiből  a kutya bármilyen formában is tanulni tudna, így aztán hamar egy új problémával szembesülhetünk: a tanult tehetetlenséggel.
Ha tehát a kutyánk a B-típusba tartozik, jól tesszük, ha időnként támogatjuk döntéseiben. Próbáljuk közösen megoldani a problémákat, támogatólag hatni a különféle stresszhelyzetekben és szituációkban, és megoldási azaz valós tevékenységi  javaslatot adni a kutyának, ahelyett hogy a semmittevés mellett hagynánk dönteni, és tehetetlenül állna a helyzetben.
Néha azt hallani a B-típusú kutyákról, hogy velük kellemesebb, csendesebb az élet, és szuper tulajdonságaik vannak. Ez bizonyára így is van, de ez nem jelenti azt, hogy ennek a típusnak kevesebb figyelemre, nevelésre és oktatásra van szüksége. Épp ellenkezőleg.
Remélem, hogy az alábbi két részben az A-és B-típusú kutyák kissé részletesebb jellemzésével segíthettem abban, hogy a Gazdik kutyáikat jobban megértsék.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Hogyan tanulnak a kutyák? - 5. rész

  Tanuláselmélet: hogyan használjuk helyesen a tréning során? Miután az előző 4 részben jó alapokat szereztünk a tanulás elméletével kapcs...