2020. szeptember 1., kedd

A Te kutyád melyik típusba tartozik? 1.rész

Birthe Thompson cikke alapján  /2018-júli 16. www.wissen-hund.de/
Bizony, a kutyák nem egyformák. Minél behatóbban foglakozik az ember velük, annál nagyobb csodálkozással tapasztalja, hogy mennyire nem. Ebben a cikkben az egyszerűség kedvéért két csoportba, úgy nevezett  A- és B- típusba soroljuk őket jellemző tulajdonságaik alapján.
Lássuk, mik a jellemzői az egyes típusoknak:
A-Típusú kutyák:
A vagány, kíváncsi kutyák, akik folyton elöl akarnak lenni : A Jelzők.
Leginkább az jellemző rájuk, hogy mindenkor, minden helyzetben elöl akarnak lenni. Tulajdonképpen teljesen mindegy, miről is van szó J
-         Nagyon jól tájékozódnak. Ismeretlen területek nem jelentenek nekik problémát.
-         Kíváncsiak, szinte semmitől nem rettennek meg, azonnal mindent meg kell nézniük
-         Az újfajta táplálék nem okoz nekik problémát, nem kell alaposan megszaglászniuk, mielőtt elkezdik megenni.
-         Ha problémával vagy kihívással szembesülnek, mindig megpróbálják azt megoldani.
-         A szociális kapcsolatokban mindig kezdeményezőek
Az A-típusú kutyák általában jó Jelzők. Azonnal jelzik, ha bármi olyan történik, amiről „tudni kell”. Például J:
-         csengetnek – riadót fúj
-         egy fűcsomó mozog jobbról balra – riadót fúj
-         a tévében furcsa hang van – riadót fúj
Ezekben a helyzetekben egy A-típusú kutya azonnal jelez. És nem csupán jelez, hanem azonnal reagál is. Például:
-         másik kutya a területén vagy a területe határán. Ha kinyitjuk az ajtót, máris ugatva, fejvesztve rohan, egész a terület végéig…nincs terve igazából…de rohanni kell J
-         Ugyanez a helyzet idegen kutyákkal nyílt területen való találkozáskor: Ha idegen kutya jön – a Jelző száguld előre. Először riadót kell fújni, leereszteni ráér utána is – így hangzik a jelszava. Nincs óvatos nézelődés, ellenőrzés, kivárás – nem, nem, azonnal és közvetlenül reagálni kell!
Jelző–típusú kutyával élni gyakran nem egyszerű, különösen, ha a Gazdi nincs tisztában ennek sajátosságaival. Ezek a kutyák ugyanis stressz-helyzetekben elsősorban a „harcolj-vagy-fuss” rendszerét alkalmazzák. Szerintük a támadás a legjobb védelem. A másik megoldás a menekülés lehet. Esetükben a környezet ingereire túlnyomó részben a szimpatikus idegrendszertől érkeznek válaszok ( megnövekvő szívfrekvencia – és légzésszám, emelkedő vércukor-szint, növekvő adrenalin (stresszhormon) kiválasztás) – érzelmi töltet. Más csoportosításokban ezeket a típusú kutyákat domináns szimpatikus idegrendszerű kutyáknak is nevezik.
Egy A-Típusú kutya esetében az elszaladás nem gyávaság. Kifejezetten az önállóságát és a magabiztosságát mutatja az a mód, ahogyan problémát vagy a veszélyt az elszaladással megoldja.
A Gazdiknak tisztában kell lennie azzal, hogy a Jelző-típusú kutyáknál még az áttekinthető terhelési helyzetekben is megnő a noradrenalin termelés. Így az A-típusú kutyák mindig egy hajszállal figyelmesebbek -  és itt jön csavar: a noradrenalin megkönnyíti a tanulást! Ebben az összefüggésben ez azt jelenti számunkra, hogy amennyiben az ilyen típusú kutyák egyszer megtanulnak preventíven látszat-támadásokat intézni – és így a vélt vagy valós problémákat megoldani – úgy ez a viselkedés megdöbbentően gyorsan és mélyen rögzülni fog. A noradrenalin ugyanis szoros kémiai kapcsolatban van a dopaminnal. A dopamint szívesen hívják önjutalmazó hormonnak is, és így, ha nem figyelünk oda, hamar kialakulhat az a viselkedés, amikor A-típusú kutyánk valódi stresszszituáció hiányában is támadólag fog reagálni.
Azt hihetnénk, hogy az A-típusú kutyák mindig dominánsak, és egy falkában például mindig vezető szerepet töltenek be. Nem feltétlenül. Jól viselik a falkában a subdomináns partner-pozíciót is, és nem feltétlenül fogják a főnököt mindig támadni, azért, hogy átvehessék annak helyét. Ehelyett simán csak meg fogják oldani, hogy több saját terük és önállóságuk legyen, és a fennálló szabályok érvényességét is időről-időre lecsekkolják J.
Amikor az A-Típusú kutya pubertás korba kerül, az komoly kihívást jelenthet a Gazda számára. Ne hagyjuk meggyőzni magunkat, hogy kutyánk agresszív, gonosz vagy veszélyes! Ismerjük meg a kutyánkat, értsük meg viselkedése mozgatórugóit, és legyen tervünk arra, hogy miként lehetünk Vezetői egy ilyen kutyának. Ebben az esetben a megbízható, konzekvens viselkedés kiemelkedően fontos szerephez jut. A Gazdinak meg kell tanulnia, miként tudja a Jelző túláradó energiáit levezetni, hasznosítani, és mindig előrelátónak kell lennie.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Hogyan tanulnak a kutyák? - 5. rész

  Tanuláselmélet: hogyan használjuk helyesen a tréning során? Miután az előző 4 részben jó alapokat szereztünk a tanulás elméletével kapcs...