2022. március 31., csütörtök

Hogyan tanulnak a kutyák? - 4. rész

 

Pozitív megerősítés - tudatosan

Ez a cikk egy cikksorozat 4. része. Mielőtt hozzáfognál, ajánlatos elolvasni az előző részeket.

Az előző részben a büntetés és jutalmazás különböző formáival foglalkoztunk. Megismertük a büntetés árnyoldalait és most a 4. Részben a pozitív megerősítés különböző lehetséges formáival ismerkedünk meg –ez motivációt és igazi hajtóerőt hozhat a tréningbe!


A helyes időzítés

Ahogy már az előző részekben többször említettük : a kutyával való tréningezés során az időzítés döntő jelentőségű. Ha kutyánkat egy bizonyos magatartásért meg akarjuk jutalmazni, úgy a jutalomnak a magatartást követő 0,5-1 másodpercen belül be kell következnie. Ezt megkönnyítendő, rendelkezésre állnak az elsődleges megerősítőkön kívül  az ún. Másodlagos megerősítők is. Erről bővebben 3. részben olvashattunk.

A jutalmazás módjai és azok minőségei

Ahogyan hamarosan látni fogjuk, kutyánk megjutalmazásának módjaiban nagy választék áll rendelkezésünkre.

Ha megkérdezzük a kutyatartókat, hogyan jutalmazzák meg kutyájukat, legtöbbször a következő választ kapjuk:“ kap valami olyat, amit szeret, pl. Jutalomfalatot vagy simogatást“. Ha azonban megkérdeznénk a kutyát, hogy abban a bizonyos helyzetbenmilyen jutalmazást szeretne igazán, lehet, hogy olyan választ kapnánk, amire nem számítottunk.

Minden kutyának megvan a maga kedvence

Minden kutya egyedi lehet abban, hogy az adott szituációban mit jelent számára a nagyértékű jutalom. Lehet, hogy az, ami az egyik kutya számára egy bizonyos helyzetben jutalom, az a másiknak nem képvisel (akkora) értéket.

A pozitív megerősítés lehetséges módjai

A legjobb jutalom a kutyának mindig az, amit ő az adott helyzetben legszívesebben tenni szeretne.

Ime egy lista, hogy mi mindent érthetünk ezalatt.

·      Figyelmesség

·         Élelem (ezernyi variációban: a száraztáptól a jutalomfalaton át az ínyencségekig

·         Víz (ivás / úszás, fürdés)

·         játék

·         kutyabarát

·         szexuális partner

·         szimatolás

·         fetrengés

·         szaladgálás

·         valaminek a széttépése

·         valaminek a hordozása

·         árnyék (nyáron, nagy melegben)

·         vadászat (pl. pocoktúrás)

·         alvás / pihenés

·         stb. A listát mindenki (a kutya) kedve szerint folytathatja.

 

Minden kutyának más és más lehet a kedvenc jutalom-listája. Ezt végig kell gondolnunk, akár le is írhatjuk, és sorbarendezhetjük. Ily módon a tréningezésünket egy új szinte tudjuk emelni.

A kutyák megkülönböztetik a jutalom minőségét  

Minden kutya maga dönti el, hogy melyik jutalmazási forma milyen minőséget képvisel számra. Az egyik számára a mindennapos táp már magas jutalomfokozat, a másik számára egy darabka kolbász vagy sajt a jobb jutalom, megint mások a gazdával való játékot részesítik előnyben.

A jutalmak erősségi fokozatát úgy állapíthatjuk meg, ha megfigyeljük, hogy egy adott helyzetben a kutya melyik jutalmazási módot kedveli jobban.

Ezt tesztelhetjük oly módon, hogy kutyánknak például két különböző féle falatot nyújtunk egyidejűleg. Amelyikért először nyúl, azt részesíti előnyben.

 

A kutyák szituációtól függően értékelnek

Egy adott kutya is választhat szituációtól függően másik féle kedvenc jutalmat.

Ha kutyánk éppen egy finom falat pocsolyában talált kenyeret kellene hogy kiköpjön jelünkre, úgy ő egy magasértékű jutalomfalatnak fog örülni, ez számára több lesz, mint kártalanítás.

Ugyanez a kutya, amikor éppen akkor hívjuk vissza, amikor pont mókusra akart vadászni, lehet hogy jobban fog örülni egy jó kis húzogatós-játéknak gazdájával, mert ez helyettesíti számára az eredetileg kivitelezni akart cselekvést.

 

A kutyát a teljesítményéhez mérten kell jutalmazni

Ha kutyánk különösen jó teljesítményt nyújt, akkor különösen magas értékűen is kell jutalmaznunk. Tegyük fel, hogy jutalomfalat-tartónkban van sima száraztáp és különböző finom jutalomfalatok is. Ha kutyánkat például egy macska-üldözésből sikerül(ne) visszahívni, akkor muszáj, hogy különösen nagyvonalúan jutalmazzunk, és jól érzékelhetően örüljünk a sikerünknek.

  • ·      Ha a kutya szépen leül az autó mellé, és vár, amíg beszállhat, ahogyan ezt már ezerszer megtette, úgy elegendő lehet a verbális megerősítés, vagy egy száraz táp falatka.
  • ·   Ha éppen az „ül“-t tanítjuk kezdő kutyánknak, akkor a jól sikerült viselkedés alkalmával kedvenc jutalomfalatainak egyikét célszerű adni, így a kutyát motiváljuk, hogy a jövőben ezt a viselkedés még gyakrabban és örömmel mutassa.

 A simogatás mint jutalom

Gyakran látjuk, hogy az emberek kutyájukat úgy jutalmazzák, hogy a fejüket simogatják meg. Mivel mi szeretjük a kutyánkat, és szívesen érintjük meg, nekünk ez jó. A kutyának, aki ezt szereti, szintén jó.

De vigyázat!

Sok kutya egyáltalán nem kedveli, ha a fejét simogatják, vagy tréning közben az oldalát paskolgatják. Vannak kutyák, akik egyáltalán nem kedvelik a szoros testi érintkezést.

A kutya testjeleti megfigyelve kiderül, hogy kutyánk a simogatást jutalomként éli e meg, vagy esetleg nem.

Ha bizonytalanok vagyunk ennek megítélésében, próbáljunk a kutyának jutalmaz nyújtani vagy játékkal jutalmazni, és fel fogjuk ismerni a különbséget a reakcióban.

 

Jutalomfalattal történő megerősítés – teljesen helyes

Sok kutyatartó nem szívesen dolgozik jutalomfalattal, mert azt hallották, hogy a kutya így csak akkor fog dolgozni, ha a falatot a kezünkben tartjuk. Annyi igaz ebből, hogy amíg a falatot állandóan a kezünkben tartjuk, addig a “csalogatás“ módszerét alkalmazzuk : a kutya csak akkor fogja a kívánt magatartást végezni, ha a jutalmat a kezünkben látja. De a „csalogatás“ csak a tréning első lépése.

 Ezt a lépést a cikksorozat 5. Részében alaposabban megbeszéljük majd. A tréningezés végcélja természetesen az, hogy “üres kezekkel” tréningezzünk, és a kutya a jutalmat csak azután kapja meg, hogy a kívánt viselkedést a jelző szignállal (klikker vagy dícséret) megerősítettük. Ha helyesen használjuk, semmi sem szól tehát a táplálékkal való jutalmazás ellen.

A kutyák alapvetően szeretnek „megdolgozni“ a táplálékukért – ez a természetükben rejlik.

A táplálék egy olyan erőforrás, amire a kutyának a túléléshez szüksége van, és ezáltal a kutya tréningezése során nagyon hatékonyan és eredményesen vethetjük be – amennyiben helyesen használjuk.


A táplálékkal való jutalmazás további előnyei:

 

  • ·     A táplálék egy olyan jutalom, amit a kutyák esetében nem kell előzően felépítenünk, hanem természetéből adódóan jutalmazó jelleget hordoz (elsődleges megerősítés)
  • ·         Az eredményes tanuláshoz jó hangulat szükséges : a táplálék félreérthetetlenül pozitív és így a kutyát is pozitív érzelmi állapotba hozza.
  • ·         A tanuláshoz egy stresszmentes szervezetre van szükség. A táplálék működésbe hozza  a paraszimpatikus idegrendszert, amely a kutyát ellazítja.
  • ·         A táplálék határtalan mennyiségben és féleségben áll rendelkezésre. Mindegy, hogy száraztáp, félnedves táp, nedves táp, jutalomfalat, sajtdarab, virslidarab, almadarab, répadarab, máj stb.. – a variációk száma közel végtelen – minden kutya azt kaphatja, amit szeret.
  • ·         A kis és puha falatokat a kutya rögtön le tudja nyelni és azon nyomban mehet a munka tovább.
  • ·         A falatot nem csak kézből lehet adni. Ki is lehet szórni például a mezőn, és hagyni a kutyát hogy keresgéljen.
  • ·         A falatot oda is lehet dobni a kutyának. El lehet kapni, vagy megkeresni a földön.
  • ·         A falatot el is lehet rejteni, pl. a bokrokban, a fa törzsénél, ágak között, vagy akár a lakásban is.

 

Egy gyakori félreértés

Azt gondolni, hogy  a kutyák irántunk érzett szeretetből fognak megtenni dolgokat, egy túlzottan emberi hozzáállás. A kutyák opportunisták (olyan élőlények, akik célszerűen cselekszenek annak érdekében, hogy az adott helyzethez alkalmazkodjanak, illetve abból előnyösen kerüljenek ki) A kutyák azért tesznek dolgokat, mert valamilyen motiváció arra készteti őket, és mert ez a saját javukra válik. Ennek fényében a tréning során a motiváció és a helyes jutalmazás érthetően alapvető fontosságú.

Megerősítési terv – hogyan jutalmazzunk és mikor?

Ahhoz, hogy a kívánt hatást érjük el, a megerősítést helyesen kell alkalmaznunk. Erre jó az úgynevezett megerősítési terv kidolgozása. Megkülönböztethetünk állandó megerősítést és változó gyakorisággal történő megerősítési tervet.

Állandó/folyamatos megerősítés  

Az állandó megerősítés során a kívánt viselkedés minden egyes megjelenésekor megerősítünk. Különösen a kívánt viselkedések felépítése során szoktuk ezt használni.


Változó megerősítés

Ha a kívánt viselkedést csak alkalmanként erősítjük meg, akkor változó megerősítésről beszélünk. Ez a megerősítési forma az egyszer már megtanult viselkedés eltűnése ellen hatékony . A megtanult viselkedések fenntartásáról az 5.részben szólunk bővebben.

Ha tehát egy már jól elsajátított viselkedést csak alkalmanként jutalmazunk, úgy ez hosszabb ideig fennmarad mintha minden egyes létrejött viselkedést megjutalmaznánk. (Szerencsekerék-faktor : izgalmas marad, mivel nem tudhatjuk, mikor érkezik jutalom).

Vigyázat: Azoknál a nagyon fontos feladatoknál, amiket a kutya minden körülmények között megbízatóan kell hogy kövessen, mint pl. a visszahívás, fontos, hogy minden egyes helyes viselkedést magasértékűen jutalmazzunk, még akkor is, ha a kutya a jelet már jól ismeri és megbízhatóan végrehajtja!

Lehet / kell – e a jutalmazást valaha elhagyni?

Ezt a kérdést gyakran halljuk. Ha felidézzük a 2. Részben olvasottakat – a kitörlődés jelenségével kapcsolatosan – úgy a válasz egyértelmű : Nem.

Ha egy adott viselkedés jutalmazását egészen elhagyjuk, úgy a kutya el fogja veszíteni a pozitív várakozását és a motivációját. Ennek következményeként nem fogja számára megérni, hogy az adott viselkedést (megbízhatóan) mutassa, és annak gyakorisága és megbízhatósága erőteljesen csökkenni fog.

 Nem is különbözünk annyira a kutyáktól.

Képzeljük el, hogy röviddel ezelőtt váltottunk munkahelyet, és szeretnénk az új munkahelyünkön alaposan betanulni. Szeretnénk a legjobb teljesítményt nyújtani, mivel a fizetés vonzó, az év végi bónusz motiválóan hat, és szeretnénk az elvárásoknak is megfelelni. A munkaadónk kifejezetten elégedett a teljesítményünkkel, és hó végén kifizeti a fizetésünket. Év végén is megkapjuk a bónuszunkat, aminek nagyon örülünk.

Egy évvel később már nagyon jól végezzük a feladatainkat – a munkaadónk úgy látja, hogy már nincs tanulnivalónk. Ezért úgy dönt, hogy már nem fizet bért többé, és az év végi bónuszt is elhagyja.

Milyen hosszan járnánk még be motiváltan minden reggel a munkahelyünkre ilyen körülmények között, hogy a legjobb teljesítményünket adjuk? Valószínűleg nem túl hosszan…

és pontosan így vannak ezzel a kutyák is. Teljesítés helyett ilyenkor a kutya egy jobb mulatság után néz, ami jobban motiválja vagy szórakoztatja.

És minden bizonnyal fog is egy jobb foglalatosságot találni – akár tetszik ez nekünk, akár nem.


Ebben a részben tehát azzal foglalkoztunk, hogy miként tudjuk kutyánkat pozitívan megerősíteni. A sikeres tréning alapvető feltétele, hogy megértsük, hogy mi jelenti kutyánk számára a valós  és magas értékű jutalmat, valamint hogy hogyan kell a jutalmazást tanuláselméleti szempontból helyesen, változatosan és kreatívan bevetni.

Az előző 4 részben már egy egész szép mennyiségű szakmai információt vettünk át. A következő és egyben utolsó részben megnézzük, hogyan tudjuk ezt a tudásanyagot a tréning során konkrétan alkalmazni.

 

(a cikk Simone Sonderegger www.hundeherz.ch oldalon megjelent cikkének fordítása. Fordította Kerekes Mária)



 

 




 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Hogyan tanulnak a kutyák? - 5. rész

  Tanuláselmélet: hogyan használjuk helyesen a tréning során? Miután az előző 4 részben jó alapokat szereztünk a tanulás elméletével kapcs...