2022. március 31., csütörtök

Hogyan tanulnak a kutyák? - 4. rész

 

Pozitív megerősítés - tudatosan

Ez a cikk egy cikksorozat 4. része. Mielőtt hozzáfognál, ajánlatos elolvasni az előző részeket.

Az előző részben a büntetés és jutalmazás különböző formáival foglalkoztunk. Megismertük a büntetés árnyoldalait és most a 4. Részben a pozitív megerősítés különböző lehetséges formáival ismerkedünk meg –ez motivációt és igazi hajtóerőt hozhat a tréningbe!


A helyes időzítés

Ahogy már az előző részekben többször említettük : a kutyával való tréningezés során az időzítés döntő jelentőségű. Ha kutyánkat egy bizonyos magatartásért meg akarjuk jutalmazni, úgy a jutalomnak a magatartást követő 0,5-1 másodpercen belül be kell következnie. Ezt megkönnyítendő, rendelkezésre állnak az elsődleges megerősítőkön kívül  az ún. Másodlagos megerősítők is. Erről bővebben 3. részben olvashattunk.

A jutalmazás módjai és azok minőségei

Ahogyan hamarosan látni fogjuk, kutyánk megjutalmazásának módjaiban nagy választék áll rendelkezésünkre.

Ha megkérdezzük a kutyatartókat, hogyan jutalmazzák meg kutyájukat, legtöbbször a következő választ kapjuk:“ kap valami olyat, amit szeret, pl. Jutalomfalatot vagy simogatást“. Ha azonban megkérdeznénk a kutyát, hogy abban a bizonyos helyzetbenmilyen jutalmazást szeretne igazán, lehet, hogy olyan választ kapnánk, amire nem számítottunk.

Minden kutyának megvan a maga kedvence

Minden kutya egyedi lehet abban, hogy az adott szituációban mit jelent számára a nagyértékű jutalom. Lehet, hogy az, ami az egyik kutya számára egy bizonyos helyzetben jutalom, az a másiknak nem képvisel (akkora) értéket.

A pozitív megerősítés lehetséges módjai

A legjobb jutalom a kutyának mindig az, amit ő az adott helyzetben legszívesebben tenni szeretne.

Ime egy lista, hogy mi mindent érthetünk ezalatt.

·      Figyelmesség

·         Élelem (ezernyi variációban: a száraztáptól a jutalomfalaton át az ínyencségekig

·         Víz (ivás / úszás, fürdés)

·         játék

·         kutyabarát

·         szexuális partner

·         szimatolás

·         fetrengés

·         szaladgálás

·         valaminek a széttépése

·         valaminek a hordozása

·         árnyék (nyáron, nagy melegben)

·         vadászat (pl. pocoktúrás)

·         alvás / pihenés

·         stb. A listát mindenki (a kutya) kedve szerint folytathatja.

 

Minden kutyának más és más lehet a kedvenc jutalom-listája. Ezt végig kell gondolnunk, akár le is írhatjuk, és sorbarendezhetjük. Ily módon a tréningezésünket egy új szinte tudjuk emelni.

A kutyák megkülönböztetik a jutalom minőségét  

Minden kutya maga dönti el, hogy melyik jutalmazási forma milyen minőséget képvisel számra. Az egyik számára a mindennapos táp már magas jutalomfokozat, a másik számára egy darabka kolbász vagy sajt a jobb jutalom, megint mások a gazdával való játékot részesítik előnyben.

A jutalmak erősségi fokozatát úgy állapíthatjuk meg, ha megfigyeljük, hogy egy adott helyzetben a kutya melyik jutalmazási módot kedveli jobban.

Ezt tesztelhetjük oly módon, hogy kutyánknak például két különböző féle falatot nyújtunk egyidejűleg. Amelyikért először nyúl, azt részesíti előnyben.

 

A kutyák szituációtól függően értékelnek

Egy adott kutya is választhat szituációtól függően másik féle kedvenc jutalmat.

Ha kutyánk éppen egy finom falat pocsolyában talált kenyeret kellene hogy kiköpjön jelünkre, úgy ő egy magasértékű jutalomfalatnak fog örülni, ez számára több lesz, mint kártalanítás.

Ugyanez a kutya, amikor éppen akkor hívjuk vissza, amikor pont mókusra akart vadászni, lehet hogy jobban fog örülni egy jó kis húzogatós-játéknak gazdájával, mert ez helyettesíti számára az eredetileg kivitelezni akart cselekvést.

 

A kutyát a teljesítményéhez mérten kell jutalmazni

Ha kutyánk különösen jó teljesítményt nyújt, akkor különösen magas értékűen is kell jutalmaznunk. Tegyük fel, hogy jutalomfalat-tartónkban van sima száraztáp és különböző finom jutalomfalatok is. Ha kutyánkat például egy macska-üldözésből sikerül(ne) visszahívni, akkor muszáj, hogy különösen nagyvonalúan jutalmazzunk, és jól érzékelhetően örüljünk a sikerünknek.

  • ·      Ha a kutya szépen leül az autó mellé, és vár, amíg beszállhat, ahogyan ezt már ezerszer megtette, úgy elegendő lehet a verbális megerősítés, vagy egy száraz táp falatka.
  • ·   Ha éppen az „ül“-t tanítjuk kezdő kutyánknak, akkor a jól sikerült viselkedés alkalmával kedvenc jutalomfalatainak egyikét célszerű adni, így a kutyát motiváljuk, hogy a jövőben ezt a viselkedés még gyakrabban és örömmel mutassa.

 A simogatás mint jutalom

Gyakran látjuk, hogy az emberek kutyájukat úgy jutalmazzák, hogy a fejüket simogatják meg. Mivel mi szeretjük a kutyánkat, és szívesen érintjük meg, nekünk ez jó. A kutyának, aki ezt szereti, szintén jó.

De vigyázat!

Sok kutya egyáltalán nem kedveli, ha a fejét simogatják, vagy tréning közben az oldalát paskolgatják. Vannak kutyák, akik egyáltalán nem kedvelik a szoros testi érintkezést.

A kutya testjeleti megfigyelve kiderül, hogy kutyánk a simogatást jutalomként éli e meg, vagy esetleg nem.

Ha bizonytalanok vagyunk ennek megítélésében, próbáljunk a kutyának jutalmaz nyújtani vagy játékkal jutalmazni, és fel fogjuk ismerni a különbséget a reakcióban.

 

Jutalomfalattal történő megerősítés – teljesen helyes

Sok kutyatartó nem szívesen dolgozik jutalomfalattal, mert azt hallották, hogy a kutya így csak akkor fog dolgozni, ha a falatot a kezünkben tartjuk. Annyi igaz ebből, hogy amíg a falatot állandóan a kezünkben tartjuk, addig a “csalogatás“ módszerét alkalmazzuk : a kutya csak akkor fogja a kívánt magatartást végezni, ha a jutalmat a kezünkben látja. De a „csalogatás“ csak a tréning első lépése.

 Ezt a lépést a cikksorozat 5. Részében alaposabban megbeszéljük majd. A tréningezés végcélja természetesen az, hogy “üres kezekkel” tréningezzünk, és a kutya a jutalmat csak azután kapja meg, hogy a kívánt viselkedést a jelző szignállal (klikker vagy dícséret) megerősítettük. Ha helyesen használjuk, semmi sem szól tehát a táplálékkal való jutalmazás ellen.

A kutyák alapvetően szeretnek „megdolgozni“ a táplálékukért – ez a természetükben rejlik.

A táplálék egy olyan erőforrás, amire a kutyának a túléléshez szüksége van, és ezáltal a kutya tréningezése során nagyon hatékonyan és eredményesen vethetjük be – amennyiben helyesen használjuk.


A táplálékkal való jutalmazás további előnyei:

 

  • ·     A táplálék egy olyan jutalom, amit a kutyák esetében nem kell előzően felépítenünk, hanem természetéből adódóan jutalmazó jelleget hordoz (elsődleges megerősítés)
  • ·         Az eredményes tanuláshoz jó hangulat szükséges : a táplálék félreérthetetlenül pozitív és így a kutyát is pozitív érzelmi állapotba hozza.
  • ·         A tanuláshoz egy stresszmentes szervezetre van szükség. A táplálék működésbe hozza  a paraszimpatikus idegrendszert, amely a kutyát ellazítja.
  • ·         A táplálék határtalan mennyiségben és féleségben áll rendelkezésre. Mindegy, hogy száraztáp, félnedves táp, nedves táp, jutalomfalat, sajtdarab, virslidarab, almadarab, répadarab, máj stb.. – a variációk száma közel végtelen – minden kutya azt kaphatja, amit szeret.
  • ·         A kis és puha falatokat a kutya rögtön le tudja nyelni és azon nyomban mehet a munka tovább.
  • ·         A falatot nem csak kézből lehet adni. Ki is lehet szórni például a mezőn, és hagyni a kutyát hogy keresgéljen.
  • ·         A falatot oda is lehet dobni a kutyának. El lehet kapni, vagy megkeresni a földön.
  • ·         A falatot el is lehet rejteni, pl. a bokrokban, a fa törzsénél, ágak között, vagy akár a lakásban is.

 

Egy gyakori félreértés

Azt gondolni, hogy  a kutyák irántunk érzett szeretetből fognak megtenni dolgokat, egy túlzottan emberi hozzáállás. A kutyák opportunisták (olyan élőlények, akik célszerűen cselekszenek annak érdekében, hogy az adott helyzethez alkalmazkodjanak, illetve abból előnyösen kerüljenek ki) A kutyák azért tesznek dolgokat, mert valamilyen motiváció arra készteti őket, és mert ez a saját javukra válik. Ennek fényében a tréning során a motiváció és a helyes jutalmazás érthetően alapvető fontosságú.

Megerősítési terv – hogyan jutalmazzunk és mikor?

Ahhoz, hogy a kívánt hatást érjük el, a megerősítést helyesen kell alkalmaznunk. Erre jó az úgynevezett megerősítési terv kidolgozása. Megkülönböztethetünk állandó megerősítést és változó gyakorisággal történő megerősítési tervet.

Állandó/folyamatos megerősítés  

Az állandó megerősítés során a kívánt viselkedés minden egyes megjelenésekor megerősítünk. Különösen a kívánt viselkedések felépítése során szoktuk ezt használni.


Változó megerősítés

Ha a kívánt viselkedést csak alkalmanként erősítjük meg, akkor változó megerősítésről beszélünk. Ez a megerősítési forma az egyszer már megtanult viselkedés eltűnése ellen hatékony . A megtanult viselkedések fenntartásáról az 5.részben szólunk bővebben.

Ha tehát egy már jól elsajátított viselkedést csak alkalmanként jutalmazunk, úgy ez hosszabb ideig fennmarad mintha minden egyes létrejött viselkedést megjutalmaznánk. (Szerencsekerék-faktor : izgalmas marad, mivel nem tudhatjuk, mikor érkezik jutalom).

Vigyázat: Azoknál a nagyon fontos feladatoknál, amiket a kutya minden körülmények között megbízatóan kell hogy kövessen, mint pl. a visszahívás, fontos, hogy minden egyes helyes viselkedést magasértékűen jutalmazzunk, még akkor is, ha a kutya a jelet már jól ismeri és megbízhatóan végrehajtja!

Lehet / kell – e a jutalmazást valaha elhagyni?

Ezt a kérdést gyakran halljuk. Ha felidézzük a 2. Részben olvasottakat – a kitörlődés jelenségével kapcsolatosan – úgy a válasz egyértelmű : Nem.

Ha egy adott viselkedés jutalmazását egészen elhagyjuk, úgy a kutya el fogja veszíteni a pozitív várakozását és a motivációját. Ennek következményeként nem fogja számára megérni, hogy az adott viselkedést (megbízhatóan) mutassa, és annak gyakorisága és megbízhatósága erőteljesen csökkenni fog.

 Nem is különbözünk annyira a kutyáktól.

Képzeljük el, hogy röviddel ezelőtt váltottunk munkahelyet, és szeretnénk az új munkahelyünkön alaposan betanulni. Szeretnénk a legjobb teljesítményt nyújtani, mivel a fizetés vonzó, az év végi bónusz motiválóan hat, és szeretnénk az elvárásoknak is megfelelni. A munkaadónk kifejezetten elégedett a teljesítményünkkel, és hó végén kifizeti a fizetésünket. Év végén is megkapjuk a bónuszunkat, aminek nagyon örülünk.

Egy évvel később már nagyon jól végezzük a feladatainkat – a munkaadónk úgy látja, hogy már nincs tanulnivalónk. Ezért úgy dönt, hogy már nem fizet bért többé, és az év végi bónuszt is elhagyja.

Milyen hosszan járnánk még be motiváltan minden reggel a munkahelyünkre ilyen körülmények között, hogy a legjobb teljesítményünket adjuk? Valószínűleg nem túl hosszan…

és pontosan így vannak ezzel a kutyák is. Teljesítés helyett ilyenkor a kutya egy jobb mulatság után néz, ami jobban motiválja vagy szórakoztatja.

És minden bizonnyal fog is egy jobb foglalatosságot találni – akár tetszik ez nekünk, akár nem.


Ebben a részben tehát azzal foglalkoztunk, hogy miként tudjuk kutyánkat pozitívan megerősíteni. A sikeres tréning alapvető feltétele, hogy megértsük, hogy mi jelenti kutyánk számára a valós  és magas értékű jutalmat, valamint hogy hogyan kell a jutalmazást tanuláselméleti szempontból helyesen, változatosan és kreatívan bevetni.

Az előző 4 részben már egy egész szép mennyiségű szakmai információt vettünk át. A következő és egyben utolsó részben megnézzük, hogyan tudjuk ezt a tudásanyagot a tréning során konkrétan alkalmazni.

 

(a cikk Simone Sonderegger www.hundeherz.ch oldalon megjelent cikkének fordítása. Fordította Kerekes Mária)



 

 




 


2022. március 18., péntek

Hogyan tanulnak a kutyák? - 3. rész

 

Ebben a harmadik részben a pozitív és negatív megerősítésről fogunk beszélni, amikkel kutyáink viselkedését befolyásolni tudjuk. Minden fajta megerősítés érzelmeket vált ki a kutyáből – ezeket az összefüggéseket feltétlen meg kell értenünk.



Mit értünk megerősítésen?

Emlékezzünk vissza az operáns kondicionálásra a 2.részben olvasottak alapján:

A kutya a viselkedése következményeiből tanul.

 

·         Ezek a következmények lehetnek a kutya számára kellemesek, vagyis jutalmazó jellegűek és így ahhoz vezetnek, hogy a kutya az adott viselkedést gyakrabban fogja mutatni.

·         Vagy lehetnek a következmények a kutya számára kellemetlenek, vagyis büntető jellegűek, és így ahhoz vezetnek, hogy a kutya az adott viselkedést ritkábban fogja mutatni.

 

Ez eddig rendben is volna – az elmélet valóban egyszerűen hangzik. Annak érdekében azonban, hogy a gyakorlatban eredményesek legyünk, és mindenek előtt az elméletet kutyabarát módon alkalmazzuk, szükségünk lesz még némi  háttérismeretekre – különösen, ami a büntetét használatát illeti.

 

A jutalmazás és a büntetés tanuláselméleti szempontból

Ahhoz, hogy ezt a témát pontosabban tudjuk tanulmányozni, felosztjuk a jutalmazást és a büntetést is „pozitív” és „negatív” kategóriákra. Így négy különböző megerősítési típust kapunk, amelyek a kutya viselkedésének megjelenését valószínűbbé vagy kevésbé valószínűvé fogják tenni.

A legfontosabb dolog, amit a következő grafikából meg kell jegyeznünk, az az, hogy a különböző megerősítők erőteljesen különböző érzelmeket váltanak ki a kutyákból.

 

Figyelem!

A „pozitív” és „negatív” itt nem a „jó” és „rossz” értelmében, hanem pusztán matematikailag értelmezendőek.

·         pozitív = valamit hozzáadunk

·         negatív = valamit eltávolítunk

 

Nézzük tehát a megerősítési formákat részletesebben:

 

A pozitív megerősítés – valami kellemeset hozzáadunk

A pozitív megerősítés eseetében (a kutya szempontjából) jutalmazó jellegű ingerekről van szó – a kutyának ezek örömet okoznak!

példák:

jutalomfalat, kedvenc játék, játék a gazdival, játék egy kutyapajtással, kacsaüldözés, egérlyukban kaparás, jó szagok szaglászásának lehetősége

A jutalmazó ingerek két variánsban léphetnek fel:

 

elsődleges megerősítők:

Minden, ami a kutya alapvető igényeihez tartozik, vagyis a kutya természetéből adódóan jutalmazó jellege van: táplálék, víz, játék, szaladgálás, alvás, szexuális cselekedetek.

 

másodlagos megerősítők:

A tréning során használt eszközök, mint pl. a klikker, vagy a kondícionált dícsérő szó. Mindkét esetben úgynevezett megjelölő szignálokról, vagyis klasszikus kondícionálással kialakított jelekről van szó, melyek a kutyának azt jelzik, hogy az elsődleges megerősítő azonnal érkezik. „Jól csináltad, és mindjárt jön a jutalmad”

A másodlagos megerősítők a modern kutyatréningben (az állatok tréningezésében általánosan is) világszerte igen eredményesen kerülnek bevetésre. Lehetővé teszik, hogy a kívánt viselkedést igen nagy pontossággal megjelöljük és megjutalmazzuk, még távolról is.

A pozitív megerősítésre a 4. részben pontosabban kitérünk majd.

 

A negatív jutalmazás – valami kellemetlen eltávolítunk

A negatív jutalmazás esetén a kutya szempontjából kellemetlen ingerekről van szók melyek korábban rá hatottak, és ezek eltávolítása megkönnyebbülést okoz neki.

Az első pillantásra ez a módszer ártalmatlannak tűnhet, de ha alaposabban szemügyre vesszük, láthatjuk, hogy egy nem túl szép alapra építkezik.

Ahhoz hogy a kutya számára kellemetlen ingert el tudjuk távolítani, a kutyát először egy számára kellemetlen helyzetbe kell hoznunk – különben nem működik a módszer. Vagyis a kutyát olyan helyzetekbe kell hozni, ahol nem érzi jól, vagy akár rosszul is érzi magát, annak érdekében, hogy később a „megkönnyebbülés”t használhassuk jutalomként.

  

Ezen cikksorozat első részéből tudjuk, hogy a kutyák tréningezése szempontjából a jó-érzés faktornak nagyon fontos szerepe van. Ez a jó-érzés a negatív jutalmazás esetében nincs meg, ebből következően a tanulás nem optimálisan tud megtörténni.

 

példa a negatív jutalmazásra:

·         Abból a célból, hogy a kutyának az „ülj”-t megtanítsuk, nyomást gyakorolhatunk a farára. A kutya azért, hogy a kellemetlen érzést elkerülje, leteszi a farát, mire mi a nyomást elhagyjuk, és így a kutya megkönnyebüléshez jut – ez a jutalma.

 

A pozitív büntetés – valami kellemetlent hozzáadni

A pozitív büntetés  - hiába használjuk itt a „pozitív” szót, a kutya számára mindig kellemetlne, és jogosan vitatott módszer.

Felhasználása a kutyánál gyakran a bizonytalanság, félelem vagy akár a fájdalom érzését is előhívhatja.

Ezek nagyon nem szép érzések, amiket semmiképpen sem szabad félvállról vennünk.

A cikksorozat 1. és 2. részében már megtanultuk, hogy mit kell a pozitív büntetéssel kapcsolatosan mindenképpen átgondolnunk. Említésképpen : jó érzés-faktor, biztonságérzet, stresszmentes tanulási környezet – ezek olyan feltételek, amelyek az eredményes tanuláshoz mindenképpen szükségesek.

Aki büntetéssel dolgozik, nem teremti meg ezeket a feltételeket. Ez tanulási blokádokhoz vezet, és így nem tudjuk a tréningből a maximálisat kihozni.

Jól büntetni sokkal nehezebb, mint azt gondoljuk.

Fontos probléma az, hogy a büntetés helyes kivitelezése sokkal nehezebb dolog, mint azt gondoljuk.

 A pozitív büntetés helyes kivitelezéséhez arra volna szükség, hogy a következő szabályok mindegyike érvényesülhessen – így tudja a kutya megérteni a büntetést, hosszútávon összefüggésbe hozni a helyes viselkedéssel, vagyis csak így tud a büntetés hatásos lenni.

 



A pozitív büntetés 4 szabálya

·         A büntetésnek rögtön (0,5-1másodpercen belül) kell bekövetkezni, ahhoz hogy a kutya azt a nemkívánatos magatartással össze tudja kapcsolni. Ha a pozitív büntetés túl korán vagy túl későn érkezik, úgy hibás képzettársításokra kerül sor, ami végsősoron még nagyobb problémákhoz vezethet.

·         A pozitív büntetésnek elég erősnek kell lennie, hogy a kutya magatartását megbízhatóan megakadályozza. Ez különösen a finom korrigálásoknál szinte lehetetlen. A túl kevés nem használ, a túl sok megijeszti a kutyát, és így további problémák keletkeznek, nem is beszélve az állatvédelmi szempontokról.

·         A pozitív büntetésnek minden egyes alkalommal be kell következnie ahhoz, amikor a kutya az adott viselkedést mutatja. Vagyis függetlenül attól, hogy mi éppen hol vagyunk. – megoldható ez?

·         A pozitív büntetést ugyanakkor a kutya csak a nemkívánatos viselkedéssel kellene hogy össezfüggésbe hozza. Mindenképp el akarjuk kerülni, hogy a büntetést a jelenlévő személyekhez, kutyákhoz, szagokhoz, szituációkhoz kösse.

 A fent leírt 4 szabály rámutat arra, hogy milyen nehéz a pozitív büntetés korrekt felhasználása.

Annak a veszélye, hogy hibázunk a kivitelezés során, nagy. Ez további problémákhoz vezethet,miközben jól tudjuk, hogy a problémák megoldására okosabb megoldási lehetőségek is rendelkezésünkre állnak, mint a pozitív büntetés!

A pozitív büntetés nem oldja meg a problémákat, legfeljebb elnyomja azokat.

A pozitív büntetés nem változtatja meg a kutya alapvető motivációját (a viselkedése okát). A büntetés csak elnyomja a viselkedést – átmenetileg.

 Példa: Az agresszív viselkedés leggyakoribb okai a félelem, a frusztráció és a fájdalom. 

Ezen érzések egyikét sem tudjuk lebüntetni vagy megtiltani. Legfeljebb az erre a negatív érzésre adott reakciót, azaz az agresszív viselkedést tudjuk elnyomni.

Ez azonban csak rövid távú hatás lesz, mert a negatív érzések, azaz a viselkedés oka (félelem, frusztráció vagy fájdalom) megmaradnak – sőt még halmozódhatnak is.

Ahogy azt a 2.részben említettük, helyes, hosszútávú megoldás lehet ilyen esetben az, hogy a kiváltó érzelmeket a klasszikus kondícionálás segítségével feldolgozzuk, és ily módon a viselkedés kiváltó okát szüntetjük meg. Ilyen esetekben ez a szakértő viselkedésterápiás eljárás.

Ezen kívül sose felejtsük el, hogy a kutya  büntetésen keresztül NEM tanulja meg, hogy mit kellene tennie. Hogy a mutatott viselkedés helyett milyen viselkedést várunk tőle – ezt a pozitív büntetés módszerével nem tudjuk kommunikálni.

A pozitív büntetés által a következőket érjük el:

A pozitív büntetés negatív érzelmi reakciókat vált ki (agresszió, félelem, fájdalom). Ezeket a negatív érzelmeket a kutya könnyen összekötheti a környező emberekkel vagy a helyzettel. Így a pozitív büntetés használatakor sok minden rossz irányba változhat:

·         Megterheli a kutya-ember kapcsolatot.

·         A kutya félős viselkedésűvé válhat

·         A kutya nem tudja közölni és / vagy megvalósítani saját igényeit

·         A büntetés rezignálttá teheti a kutyát.

·          A büntetés krónikus pszihoszomatikus panaszokat okozhat a kutyánál (depresszió vagy tanult tehetetlenség)

·         A kutya az általa látott agresszív minta (tréner) alapján megtanulja, hogy maga is agresszíven hasson a környezetére.

 Ha őszinték akarunk lenni – hamar megtörténik

Valószínűleg senki sem állíthatja azt teljesen őszintén,hogy sohasem használt még pozitív büntetést.  Ha pusztán tanuláselméletileg nézzük, akkor egy sima rákiabálás ist „valami kellemetlen hozzáadását” jelenti, így lényegében egy pozitív büntetés. Ugyanakkor könnyen előfordul, hogy egy-egy helyzetben – főleg, ha magunk is meg vagyunk rémülve – egy dühös vagy hangos „nem szabad” hagyja el a szánkat. Ebben az enyhe formában ez mindannyiunkkal előfordulhat.

De...

Nagy különbség, hogy kutyánkkal csak kivételes helyzetben kiabálunk (pl. gyanús falatot akar éppen felenni a földről), vagy ez a kutyánkkal való bánásmódunk alapeleme, hogy a kutyával gyakran kiabálunk.

Egyértelműen el kell határolódnunk az olyan módszerektől és „korrekciós intézkedésektől” mint a póráz-nyakörv rángatása, rúgás, lökés, pofozgatás, illetve bármely olyan segédeszköz, ami a kutya számára kellemetlen vagy fájdalmas. Ide tartozik az ingerekkel való elárasztás is, és egyéb pszichológiai túlterhelés is.

Az erőszak ott kezdődik, ahol a tudás végződik.

A pozitív megerősítés semmi esetre sem lehet stratégi számunkra, amikor kutyánk neveléséről vagy problémák megoldásásról van szó. A pozitív büntetés rizikói és veszélyei túlságosan nagyok, és ahogy említettük, mindig vannak alternatív utak ahhoz, hogy egy problémát megközelítsünk, főként, hogy annak gyökereit megértsük, és így azt tartósan meg tudjuk szüntetni, nem csupán a belőle adódó viselkedést elnyomni.

Negatív büntetés – valami kellemetlent eltávolítani

A negatív büntetés nem okoz a kutyának fájdalmat vagy félelmet. Ugyanakkor a negatív büntetés is büntetés, így azt tudatosan és okosan lehet csak felhasználni.

Mit okoz a negatív büntetés?

A kutyában a csalódás vagy a frusztráció érzését hívja elő. Hogyan?

Negatív büntetés például , amennyiben kutyánknak egy pozitív ingert, amit szeretne megkapni (pl. a figyelmünk, játék, jutalomfalat, stb) nem adunk meg, vagy azt megvonjuk tőle, amint a nemkívánatos viselkedést mutatja.

péda a negatív büntetésre:

A kutya az emberre ráugrál, ezzel szeretné megkapni az ember figyelmét. Ebben a pillanatban (és itt az időzítés szerepe alapvető!) mi elfordulunk tőle, és ignoráljuk a viselkedését, azaz nem veszünk tudomást arról, nem beszélünk hozzá, nem mozdulunk, nem nyúlunk hozzá, ily módon negatívan büntetjük.

Aminta kutya nyugodt viselkedést mutat (például abbahagyja az ugrálás, vagy leül), azon nyomban újra figyelmet szentelünk neki, és ily módon pozitívan megjutalmazzuk. Ezzel a kutyánk számára értehetően és világosan kommunikáljuk,hogy az ugrálás számára nem kifizetődő viselkedés, azonban a nyugodt viselkedés igen. Fontos ebben, hogy a negatív büntetést pozitív jutalmazás követte, és azt nem önmagában alkalmaztuk!

Amit a negatív büntetés alkalmazásakor észben kell tartanunk:

A csalódás és a frusztráció nagyon erős érzelmek. Ezért nagyon fontos a negatív büntetés alkalmazása során, hogy a kutyát az operáns kondícionálás szabályainak megfelelően azonnal pozitívan jutalmazzuk, amint az a kívánt viselkedést mutatja.

Ahogyan említettük a megfelelő időzítés itt is alapvető fontosságú. Csak így tudja a kutya megérteni, hogy mit kívánunk tőle. Az egyik viselkesé megéri számára, a másik pedig nem. Ezen módszer alkalmazása során a kutya a nemkívánt magatartással szemben egy alternatív magatartást tanul meg – ez mindenkinek javára válik.

Fontos

Nem minden kutya tolerálja jól a frusztációt. Ezért olyan fontos, hogy a kutyát ne hagyjuk a csalódottságban / frusztrált állapotban „lógni”, hanem azonnal jutalmazzuk a kívánt viselkedésformát, vagy annak kezdeti formáit is. A csekély frusztrációtűréssel rendelkező kutyák esetében a frusztrált állapot akár agresszív viselkedésbe is torkollhat.  

Összefoglalás

Különböző módszerek léteznek arra, hogy egy kutyának valamit megtanítsunk, vagy egy viselkedésről leszoktassuk. Mivel a mi célunk az, hogy kutyánkkal egy partneri viszonyt építsünk, ami szeretetteljes, fair viszonyra épül, és hosszantartó eredményeket hoz, alaposan át kell gondolnunk, hogy a mindennapokban milyen módon kommunikálunk kutyánkkal – hiszen, mint tudjuk, a kutyák MINDIG tanulnak.

JUTALMAZÁS ÉS BÜNTETÉS:

pozitív jutalmazás

negatív büntetés

pozitív büntetés

negatív jutalmazás

valami kellemest adunk hozzá

valami kellemest vonunk meg

valami kellemetlent adunk hozzá

valami kellemetlent távolítunk el

a viselkedés gyakoribbá válik

a viselkedés gyakoribbá válik

a viselkedés ritkábbá válik

a viselkedés ritkábbá válik

jutifalatot adunk, amikor a kutya leül

a kutya nem kap figyelmet, amikor felugrál az emberre

ráhajolunk a kutyára és kiabálunk vele, amíg le nem ül

abbahagyjuk a kellemetlen nyomást a fenekén, ha leül

a kutya örömöt érez

a kutya csalódott, frusztrált

a kutya fél, bizonytalan, fájdalma van

a kutya megkönnyebbül

 Miért kellene a piros módszerekhez nyúlnunk, ha rendelkezésünkre állnak barátságos és hatékony módszerek is, amik kedvencünkhöz való kapcsolatunkat ráadásul még erősítik is?

A módszer, ahogyan kutyánkkal bánunk, meghatározza az érzéseket, amiket kutyánk egy életen át érez. Nyilvánvaló, hogy egy élőlény érzelmei nagy befolyással vannak annak tulajdonságaira és életminőségére.

 Az úgynevezett „nehéz esetek”-ben is

Néha azt halljuk, hogy az úgynevezettt nehéz esetekben már csak a pozitív büntetés és a negatív jutalmazás működik – ez az ő „utolsó esélyük”

Azonban az úgynevezett „különösen nehéz esetek” rendszerint különösen érzékeny kutyák, akik különösen félősek, esetleg betegek (ami ránézésre nem mindig felismerhető), vagy negatív stress alatt állnak.

Most, hogy értjüj, hogy a pozitív büntetés és a negatív jutalmazás milyen érzéseket vált ki a kutyából, világoss kell hogy legyen számunkra, hogy miért nem szabad ezeket a módszereket alkalmazni a „különösen nehéz esetek”-ben. Nem fogunk velük tartós eredményre jutni.

 

Ebben a részben tehát tudatosítottuk hogy mit értünk pozitív és negatív megerősítés alatt, mit jelent a büntetés és milyen rizikókat és veszélyeket hordoz magában.

FOLYTATJUK...

cikksorozatunk előző részeit itt találhatod:

 https://remekebcenter.blogspot.com/2022/03/hogyan-tanulnak-kutyak-1resz.html

https://remekebcenter.blogspot.com/2021/05/hogyan-tanulnak-kutyak-2-resz.html

 







Hogyan tanulnak a kutyák? - 5. rész

  Tanuláselmélet: hogyan használjuk helyesen a tréning során? Miután az előző 4 részben jó alapokat szereztünk a tanulás elméletével kapcs...